DEL

De hyperlænker du finder i dette indlæg er af kommerciel karakter og dermed er indhold og link af betalt karakter.

De fleste af os kender efterhånden ordet aminosyrer, men hvad er de små, livsvigtige fiduser egentlig for nogle?

Kort sagt er aminosyrer nogle af de små molekyler, der udgår byggestenene i bestemte proteiner. Aminosyrer indgår altså i proteiner, og når du indtager proteiner, nedbryder kroppen dem til bl.a. aminosyrer. Det er alt sammen noget, som vi kun ved, fordi aminosyreanalyse er en vigtig videnskab i mange sammenhænge, og her er det vigtigt at kunne adskille de forskellige elementer. Derfor ved vi i dag rigtig meget om, hvordan aminosyrer fungerer, og hvordan et bevidst indtag af bestemte aminosyrer kan gavne kroppen.

De opbygger muskler

Midaldrende mennesker begynder som regel at miste muskelmasse, selvom de holder sig aktive og bruger kroppen. En måde at modvirke det på er ved at tage BCAA (branded-chain amino acids). Du kender måske BCAA fra fitnessverdenen, men de hjælper også seniorer, som har brug for at vedligeholde og opbygge lidt ekstra muskelmasse. Leucin er den mest almindelige aminosyre, og en analyse af flere studier viser, at den også er mest effektiv.

De reducerer stress

Aminosyren GABA (gamma-aminobutansyre) er en neurotransmitter og giver en afslappet følelse, samtidig med at den skærper koncentrationen. For eksempel hjælper den med at udelukke forstyrrende baggrundslyde, så du ikke bliver distraheret. En anden stressmindskende aminosyre er theanin, som findes i grøn te. Den forstærker alfabølgerne i hjernen og reducerer dermed angst.

Booster humøret

Aminosyrerne L-tryptophan og 5-http er de primære byggesten i serotonin, som er den neurotransmitter, der beskytter os mod depression og angst. Derfor tager mange danskere aminosyrer for at booste humøret, modvirke søvnløshed og afhjælpe negative tanker.

Styrker dine blodkar

L-arginin er med til at danne nitrogenoxid, som styrker dine blodkar. Aminosyrer kan bl.a. sænke blodtrykket, og derfor er de nødvendige for at styrke det kardiovaskulære system og bevare dets fleksibilitet. Det er især nødvendigt for mænd, som for eksempel har brug for gode blodkar for at få erektion. Derfor kan aminosyrer hjælpe mænd, som lider af erektionsproblemer, og L-arginin kan også have en positiv effekt på kvinders ophidselse.

Styrker immumforsvaret

Glutathion er kroppens kraftigste antioxidant, og den består blandt andet af aminosyren NAC. Derfor er NAC essentiel for at bevare et godt immunsystem, og den spiller også en vigtig rolle i leverens rensesystem.

Ovenstående er altså nogle af de effekter, som aminosyrer har på kroppen. Derfor er det ikke helt lige meget, hvilke aminosyrer, du indtager – og du skal helst have lidt af dem alle.