DEL

De hyperlænker du finder i dette indlæg er af kommerciel karakter og dermed er indhold og link af betalt karakter.

Der er mange som fejlagtigt tror, at en skudsikker vest er stiksikker. Dette er dog fuldstændig forkert, da en kniv nemt kan stikke igennem en skudsikker vest.

Derfor er der mange dørmænd, vagter og sikkerhedspersonale, som har en skudsikker vest, hvor den reelt ikke yder den beskyttelse som de i virkeligheden har brug for.

Hvorfor skal jeg vælge en stiksikker vest fremfor en skudsikker vest?

Derfor er det vigtigt at man gør op med sig selv, om chancen for at blive stukket er større end chancen for at blive skudt. Derudover er der også så få skudepisoder mod dørmænd, vagter eller lignende, at chancen for dette er meget lille, kontra chancen for at blive stukket.

– Hvis der er en chance for at du kan blive udsat for både skud- og stik, skal du sørge for at købe en multi-threat vest, som både er testet mod skud og stik.

Der findes et hav af stiksikre veste, og derfor kan det være en jungle at finde rundt i, om hvilken stiksikker vest der er bedre fremfor den anden.

Om stiksikre veste

Når du kigger efter efter en stiksikker vest, er det vigtigt at vesten som minimum er testet til HOSDB, NIJ 0115.00 eller lignende standarder.
Der skal stå beskrevet hvor mange joules vesten stopper, og når du modtager vesten, skal det også stå beskrevet på de stiksikre paneler inde i vesten.
I Danmark findes der ekstremt billige stiksikre veste, hvor de ikke stopper mere end 5-10 joules, hvoraf det mindste beskyttelsesniveau ifølge HOSDB eller NIJ 0115.00 er 36 joules. Dette er det en stiksikker vest, som minimum skal kunne stoppe.

Derudover er det også vigtigt at se på, om hvilke type knive vesten stopper. Ifølge NIJ standard 0115.00 er der 3 forskellige typer trusler.

1. Et knivblad som har 1 skarp side (S1)

  1. Et knivblad som har 2 skarpe sider (P1)
  2. En syl (Spike)

Disse 3 forskellige trusler skal repræsenterer de trusler man vil kunne blive udsat for, og en stiksikker vest kan reagerer forskellige på denne test, da den nødvendigvis ikke kan stoppe sylen. Derfor er det vigtigt at se, hvilke trusler vesten er testet mod, da nogle kun tester mod S1.
En skudsikker vest kan langtfra stoppe disse trusler, og derfor er det vigtigt at vælge en stiksikker vest, som specifikt er designet til at stoppe disse trusler. En stiksikker vest testet efter de korrekte standarder kan som udgangspunkt stoppe stik, der er op til 6-7 gange kraftigere.